Herbarium Hotel

ZIOŁO MIESIĄCA 

ZIOŁO LISTOPADA  W HERBARIUM

PIGWA I ROKITNIK

 

PIGWA 

 

Czy wiesz, że:

- Pigwa jest niezwykle cenna ze względu na dużą zawartość witaminy C – w 100 gramach jest jej aż 15 mg. Kwas askorbinowy jest polecany na zwiększenie odporności. Dla wzmocnienia układu odpornościowego ważne są również obecne w pigwie witaminy z grupy B.

- Owoce pigwy dojrzewają jesienią – we wrześniu oraz październiku. Kształtem przypominają nieco gruszki lub jabłka, dlatego często nazywane są “owocami jabłkowymi”.

- Ze względu na zawartość olejków eterycznych pigwa ma silny aromat i pachnie podobnie jak owoce tropikalne.

- Teoretycznie owoce tej rośliny nie nadają się do jedzenia na surowo, ponieważ są niezwykle twarde i kwaśne. Można z nich jednak przyrządzać różne przetwory, które są smaczne i zdrowe – miody, marmolady, dżemy, powidła, kompoty, soki, wina, pasty czy nalewki. Mimo swej twardości i cierpkości, jest wielu zwolenników wkrajania pigwy bezpośrednio do herbaty.

- Pigwa bogata jest w witaminę A, PP oraz kwas foliowy, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dlatego stosowana jest na podrażnienia skóry i infekcje górnych dróg oddechowych.

- W pigwie znajdziemy wiele związków mineralnych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu: potas, wapń, żelazo, miedź, magnez i fosfor.

- Sok z pigwy jest więc skutecznym sposobem na wszelkie przeziębienia, grypę, suchy kaszel czy jesienne przesilenie, kiedy to bardzo łatwo załapać jakąś chorobę. Nasz układ odpornościowy wzmacniają także zawarte w pigwie substancje czynne, takie jak garbniki, pektyny i olejek eteryczny.

- Nasiona pigwy mają także lecznicze właściwości. Zawierają one niewielką ilość nitrylozydu amygdaliny. Olej lub napar, który wytwarzany jest z nasion pigwy może złagodzić niestrawności, a także pomaga nam pozbyć się zgagi i refluksu. Macerat może również służyć do przemywania twarzy jako środek na zmarszczki. Tego typu środki lecznicze stosowane są również w przypadku nadmiernej fermentacji jelitowej, stanach zapalnych przewodu pokarmowego, nieżycie żołądka i jelit, a także w uszkodzeniach śluzówki żołądka. Wyciągi z nasion używa się również jako środek lekko przeczyszczający, a zewnętrznie jako okłady w stanach zapalnych skóry, do płukania jamy ustnej i gardła, a także przy zapaleniu spojówek. Owoce przyspieszają procesy trawienne i wspierają przemianę materii. Warto więc stosować je w trakcie diety odchudzającej. Pigwa wskazana jest również dla osób zażywających leki, ponieważ wzmacnia wątrobę.

- Sok z pigwy może być podawany “niejadkom”, ponieważ już od dawna wiadomo, że pigwa wzmacnia apetyt.

- Miąższ pigwy jest bogaty w związki, zwane pektynami. Jest to pewien rodzaj błonnika rozpuszczalnego w wodzie. Gdy dostanie się do jelit, powstaje z niego przyjazna dla naszego zdrowia galaretka. Jej zadaniem  jest wiązanie oraz usuwanie z organizmu wszelkich toksyn i metali ciężkich. Substancja ta zmniejsza także kaloryczność pokarmów i wchłanianie cukru.

- Owoce pigwy cenione są również ze względu na to, że nie przyswajają zanieczyszczeń ze środowiska.

- Pigwa pomaga także obniżyć ciśnienie krwi, reguluje poziom glukozy oraz zmniejsza ilość złego cholesterolu.

- Sok z pigwy ma dobry wpływ na regulację pracy wątroby  pomaga ją nie tylko wzmocnić, ale także zregenerować.

 

ROKITNIK

- Nazwę rokitnik nadali tej roślinie starożytni Grecy. Sprowadzone do Europy przez Aleksandra Wielkiego krzewy rokitnika, wykorzystywano do karmienia koni. Zwierzęta jedząc liście i młode pędy rokitnika, szybko przybierały na wadze, a ich sierść stawała się lśniąca. Wtedy po raz pierwszy odkryto właściwości pielęgnacyjne rokitnika i nadano mu nazwę Hippophae rhamnoides: hippos – koń, phos – błyszczeć, lśnić. Oznaczało to dokładnie błyszczący koń.

- Rokitnik w Rosji nazywany jest „Złoto Syberii” – ze względu na zawartość ponad 190 bioaktywnych substancji, które pozytywnie wpływają na zdrowie i urodę. Wśród nich znajdują się antyoksydanty, flawonoidy, aminokwasy, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, mikroelementy (m.in. potas, żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń i krzem) oraz witaminy  (A, C, D, E, K, P oraz te z grupy B) i prowitaminy.

- W celach leczniczych i pielęgnacyjnych wykorzystuje się owoce rokitnika, liście, a także olej z pulpy owoców lub nasion rokitnika.

- W rokitniku jest 15 razy więcej witaminy C niż w pomarańczy, 3 razy więcej witaminy A niż w marchewce i 4 razy więcej witaminy E niż w pestkach słonecznika. ). Z tego też powodu zalecany jest jako profilaktyka w okresie jesienno-zimowych zachorowań, by wzmocnić odporność.

- Dzięki dużej zawartości witaminy C i E oraz steroli roślinnych, obniża poziom złego cholesterolu LDL , który doprowadza do zmian miażdżycowych, zapobiega krwawieniom (bogaty w witaminę K). Substancje aktywne zawarte w rokitniku łagodzą dolegliwości reumatyczne, takie jak ból, sztywnienie i ograniczenie ruchomości stawów.

- Olej z owoców rokitnika, dzięki zawartości bardzo dużej ilości beta karotenu nadaje skórze zdrowy koloryt, pielęgnuje skórę zniszczoną, przesuszoną, łuszczącą się, ze zmarszczkami, wymagającą regeneracji, podrażnioną, naczynkową, a także trądzikową.

- Olej z roktinika wykorzystywany jest również w produkcji szamponów do włosów gdyż nie tylko regeneruje strukturę włosów, ale także wpływa korzystnie na ich elastyczność i połysk, zapobiega wypadaniu włosów, a nawet działa przeciwłupieżowo.

- Rokitnik wykorzystywany jest także w preparatach do opalania ponieważ posiada naturalne właściwości blokujące promieniowanie UVA i UVB, znajduje swoje zastosowanie również w kremach do skóry suchej i starzejącej się

 

Sprawdź w jakich odsłonach pojawiło się ZIOŁO MIESIĄCA w naszym Hotelu.

 

RESTAURACJA 

 

mus rokitnikowy z puree z soku pigwowego oraz lody z topinamburu

 

LOBBY BAR 

gin / jabłko / rokitnik

rozgrzewająca herbata pigwowa z miodem i pomarańczą

 

Herbal SPA 

ROKITNIK – energetyzujący rytuał na ciało

Dzięki wysokiej zawartości witaminy C zapewnia skórze intensywną pielęgnację i ochronę.

Naturalna kompozycja solno-kremowego peelingu połączona z olejem z rokitnika doskonale oczyszcza, poprawia mikrokrążenie i koloryt skóry.

Relaksacyjny, aromaterpeutyczny masaż całego ciała z wykorzystaniem kompozycji olejowej z owoców rokitnika, pestek słonecznika, migdałów i awokado działa przeciwzapalnie i regenerująco,a świeży zapach z nutą owocową dodaje energii i sił witalnych.

Rytuał obejmuje:

- solno-kremowy peeling całego ciała

- relaksacyjno - aromaterapeutyczny masaż całego ciała

 

Zostań ZIOŁOmaniakiem i spróbuj wszystkiego :) 

Napisz do nas 

* wartości wymagane

Rezerwuj onlineRezerwuj

Newsletter

Zapisz się na darmowy newsletter. Otrzymasz drogą elektroniczną informacje o aktualnych promocjach, rabatach i konkursach.

Newsletter

Zapisz się do Newslettera, by otrzymywać najnowsze informacje dotyczące ofert i wybierz jedną z korzyści.

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij