ZIOŁO MIESIĄCA
ZIOŁO WRZEŚNIA W HERBARIUM
DZIKA RÓŻA
Czy wiesz, że:
-Owoce wyróżniają się zawartością witaminy C, której jest 500-1000 g w świeżym miąższu. To sprawia, że spożycie trzech owoców w zupełności wystarcza do pokrycia dziennego zapotrzebowania człowieka na kwas askorbinowy.
-Dzika róża stanowi wyjątkowy surowiec leczniczy, zawierający bogaty zestaw witamin. Przetwory z jej owoców wzmacniają odporność organizmu na czynniki chorobowe, zwłaszcza w różnych infekcjach, zmniejszają ryzyko powstania miażdżycy naczyń, pobudzają siły życiowe organizmu, szczególnie u dzieci i osób starszych.
-Napar z owoców dzikiej róży wzmaga wydzielanie żółci, reguluje funkcję gruczołów płciowych, osłabia i hamuje krwotoki, zmniejsza kruchość najdrobniejszych naczyń krwionośnych, sprzyja procesom regeneracyjnym tkanek miękkich i tkani kostnej, przyspiesza gojenie ran i odmrożeń.
-Nasiona dzikiej róży znajdujące się wewnątrz owoców (i zazwyczaj wyrzucane) działają moczopędnie, żółciopędnie, a także przeciwzapalnie.
-Napar z liści dzikiej róży działa przeciwbólowo i antybakteryjnie, a korzysta się z niego głównie w leczeniu dolegliwości układu pokarmowego.
-Dzika róża od wieków jest wykorzystywana w kuchni. Aromatyczne płatki róży pasują od wielu dań słodkich. Po utarciu z cukrem, w proporcjach 1 szklanka cukru na 1,5 szklanki płatków, otrzymujemy masę, którą można wykorzystać jako nadzienie do naleśników lub składnik sosu różano-jabłkowego. Owoce po oczyszczeniu z orzeszków nadają się do sporządzenia konfitur, marmolad, dżemów, galaretek. Owoce dzikiej róży wykorzystywane są jako składnik aromatycznej, orzeźwiającej herbaty. Gotowe nasiona mają lekko waniliowy smak i wraz z miąższem wyraźnie podnoszą jakość napojów.
-Krzewy róży rosły prawdopodobnie w Babilonie, w „wiszących ogrodach”, wśród lilii, jaśminów, tulipanów i malw. Rzymianie sadzili je w swoich ogrodach obok roślin przyprawowych i leczniczych.
-Dziką różę zaliczano do roślin wieńcowych, którymi Rzymianie przyozdabiali skronie podczas uroczystości. Natomiast poduszki wypełnione jej płatkami miały im zapewniać spokojny sen.
-Roślina stała się również doceniona przez Ludwika Pobożnego, który w kapitulariuszu z 795 r. pisał, że róże powinny się znaleźć wśród 76 roślin przeznaczonych do jego ogrodu.
-Występuje w Europie, na Syberii, w Ameryce Północnej i w Meksyku. W Polsce rośnie na obszarze całego kraju: na suchych zboczach, na skraju lasów, w zaroślach, przy drogach.
-Roślina działa rozkurczowo, moczopędnie, żółciopędnie, ogólnie wzmacniająco, przeciwkrwotocznie, ściągająco, przeciwdepresyjnie, poprawia trawienie, reguluje miesiączkowanie, ma działanie wykrztuśne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, odtruwające, zwiększa popęd płciowy, uszczelnia i wzmacnia naczynie krwionośne, dostarcza witamin.
-Oleju z nasion używa się do pielęgnacji skóry; polecany jest dla cery wrażliwej, naczynkowej. Stosuje się go również do pielęgnacji zniszczonych włosów. Olejek różany jest wykorzystywany do masażu i aromaterapii. Wchodzi w skład kompozycji zapachowych używanych do produkcji perfum. Aromatyzuje się nim preparaty kosmetyczne. Używa się go do produkcji kremów o działaniu zmiękczającym, oczyszczającym, regenerującym, odżywczym i wybielającym.
-Z płatków dzikiej róży robi się konfitury, którymi nadziewa się pączki. Kandyzowane płatki nadają się do dekoracji ciast. Owoce wykorzystuje się w przetwórstwie do produkcji dżemów, soków, koncentratów witaminowych, syropów. Robi się z nich wina i nalewki. Owoce, płatki i liście są składnikami herbat ziołowych. Naparem z liści można zastąpić herbatę. Różą aromatyzuje się napoje, słodycze i ocet.
-Dzikie róże są jadalne (delikatne młode listki, kwiaty i owoce). Kwiaty są owocowe i lekko słodkie. Młode liście przypominają smak jabłek Granny Smith.
-Łagodne listki można stosować w sałatkach. Owoce można jeść na surowo jako przekąskę podczas wędrówki. Często są suszone i zaparzane jako herbatka albo przerabiane na dżem.
-Kleopatra rozsypywała płatki róż w pokojach, gdy odwiedzał ją Marek Antoniusz by silny zapach róż przypominał mu o egipskiej królowej.
-W mitologii greckiej Afrodyta (Bogini Miłości) stworzyła, czerwoną różę z krwi i łez opłakując, Adonisa.
-Odpowiednikiem greckiej Afrodyty była rzymska Bogini Wenus. Róże dla rzymian były symbolem miłości, piękna i tajemnicy.
-Angielska nazwa dzikiej róży, dog-rose oznaczała kiedyś nazwę leku na wściekliznę.
-Łacińska nazwa „sub rosa” inaczej „pod różą” oznacza poufność, tajemnicę.
-Grecy używali polnej róży jako toniku.
-Pliniusz podaje środki, które rzymianie wytwarzali z róży dzikiej, na leczenie ugryzień dzikich psów.
-Rzymskie damy obsypywały się płatkami róż po kąpieli, powieki rozjaśniały olejkami, pastylki różane używano do odświeżania oddechu.
-Róże były uprawiane w średniowiecznych ogrodach, robiono z nich lekarstwa i perfumy.
-Najstarsze skamieliny róż odkryto w Kolorado, pochodzą sprzed 35 milionów lat temu.
-Awicenna, arabski uczony, lekarz, pisarz z X wieku wyprodukował wodę różaną, zalecał galaretkę z róży jako środek przeciw pluciu krwią.
-Najstarszy na świecie krzew dzikiej róży rośnie obok katedry Hildesheim w Dolnej Saksonii w środkowych Niemczech. Posiadane dokumenty potwierdzają, że róża rośnie tam od około 400 lat.
-Owoce dzikiej róży są jednym z najbogatszych źródeł witaminy C w świecie roślin. Wystarczą 3-4 owoce, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
-Uwaga – leków z róży powinny wystrzegać się kobiety w ciąży, gdyż leki mogą pobudzać skurcze macicy.
-Owoce róży mają 10 razy więcej witaminy C niż czarna porzeczka i 20 razy więcej witaminy C niż cytryna.
-Związki flawonowe i przeciwutleniacze znajdujące się w owocach chronią organizm przed chorobami serca.
-Przeciwzapalne właściwości owoców pomagają zapobiegać chorobie zwyrodnieniowej stawów.
-Szkodliwe, chorobotwórcze bakterie giną, w ciągu 5 minut w kontakcie, ze świeżymi płatkami.
Sprawdź w jakich odsłonach pojawiło się ZIOŁO MIESIĄCA w naszym Hotelu.
RESTAURACJA
TARTA Z KREMEM RÓŻANYM
LOBBY BAR
RÓŻANY GIN
Gin Hendrick’s / syrop różany naszej produkcji / sok z cytryny / sok z limonki / woda gazowana
SZYPSZYNA czyli lemoniada z dzikiej róży
syrop różany naszej produkcji / owoce / sok z cytryny / mięta / woda gazowana
HERBAL SPA
1.MASAŻ PEELINGUJĄCY Z RÓŻĄ
Energetyzujący masaż solno-olejowy aromatycznym peelingiem z płatkami róż. Doskonale oczyszcza skórę, aktywnie wspomagając usuwanie zbędnych produktów przemiany materii.
2.ODŻYWCZA CEREMONIA NA DŁONIE Z PŁATKAMI RÓŻ
Holistyczna, luksusowa ceremonia na dłonie. Najszlachetniejsze olejki, minerały, kozie mleko, bogate kremy i płatki kwiatów oczyszczają i pielęgnują dłonie otulając je różanym aromatem.
Zostań ZIOŁOmaniakiem i spróbuj wszystkiego :)