PL
LATO
Rodzaj dania:

Przystawki

Tatar wołowy / zielony pieprz / chleb orkiszowy / lubczyk

Siekany tatar z polędwicy wołowej z klasycznymi dodatkami, podany z majonezem z marynowanego zielonego pieprzu, pieczywem orkiszowym oraz masłem lubczyku z hotelowego ogrodu | 90/180g

Pstrąg / złote buraki / koper / bławatek

Wędzony na zimno pstrąg złocisty z Zielenicy podany z emulsją z kwiatów bławatka, marynowanymi żółtymi burakami oraz świeżym koprem 90/180g

Pałucka coppa / gratin ziemniaczany / szafran / szałwia

Dojrzewająca karkówka wieprzowa podana na chrupiącej zapiekance ziemniaczanej z majonezem szafranowym oraz liśćmi szałwii lekarskiej 80/220g

Zupy

Szczaw / ziemniaki / jajko w lubczyku / crème fraîche

Kremowa zupa ze szczawiu z hotelowego ogrodu podana z macerowanym w lubczyku jajkiem, ziemniakami w pesto szczawiowym oraz gęstą śmietaną crème fraîche 350ml

Raki / vol-au-vent / szyjki rakowe / seler naciowy

Krem z raków jeziornych i pieczonych pomidorów, podany z chrupiącą babeczką z ciasta francuskiego, wypełnioną musem z raków i marynowanymi szyjkami rakowymi 350ml

Dania Główne

Filet z halibuta / bałtyckie szprotki / assiette z pora

Pieczony filet z halibuta z maślaną skórką, podany ze smażonymi szprotkami bałtyckimi

oraz porem w kilku odsłonach 190/400g

Sandacz / strączki / ’nduja / tymianek

Smażony filet z sandacza podany z tymiankowymi chipsami ziemniaczanymi, pikantnym sosem

z ’ndui oraz strączkami smażonymi w maśle 170/390g

Jagnięcina / fenkuł / papryka / orzechy

Klasyczny gołąbek z mięsem jagnięcym w sosie pomidorowym podany z pieczonym koprem włoskim,

chrupiącymi orzechami oraz mini papryką 170/410g

Polędwica wołowa / tarta / salsa / sos jus

Stek z polędwicy wołowej podany z kruchą tartą wypełnioną ziemniakami i warzywami,

ziołową salsą oraz mięsnym sosem jus 200/400g

Kaczka / lawenda / ziemniaki / buraki

Wolno pieczona noga z kaczki w glazurze lawendowej, podana z kremowym purée ziemniaczanym

oraz sałatką z buraków i marynowanej żurawiny 200/410g

Perliczka / sałata rzymska / pomidory / sos Cezar / brioszka

Pierś z perliczki podana na chrupiącej sałacie rzymskiej w sosie Cezar, pieczonymi pomidorami

oraz grzankami z maślanej broszki 200/450g

Kuchnia Roślinna

Pomidory / feta / bazylia / chleb orkiszowy

Pieczone pomidory z czosnkiem, podane na musie z ubijanej koziej fety, pesto bazyliowym

oraz chlebem orkiszowym 350g

Tarta ziemniaczana / salsa / strączki

Tarta wypełniona warzywami oraz purée ziemniaczanym, podana z ziołową salsą

oraz smażonymi w maśle strączkami 320g

Koper włoski / papryka / orzechy

Pieczony koper włoski podany w sosie pomidorowym, obsypany prażonymi orzechami

oraz marynowaną mini papryką 350g

Desery

Czekolada / truskawka / wanilia

Fondant czekoladowy podany z lodami truskawkowymi oraz sosem waniliowym 240g

Malina / morela / migdały

Mus malinowy podany z prażonymi migdałami oraz lodami morelowymi 220g

Sernik / jagody / czekolada Ruby

Pieczony sernik w stylu nowojorskim, wykończony sosem z leśnych jagód i chrupiącą różową czekoladą Ruby 260g

Skontaktuj się z nami

 

 

Restauracja Werbena

czynna codziennie 13:00 -22:00

Rezerwacja stolika

+48 52 30 77 000

restauracja@herbariumhotel.pl

restauracja Werbena dostęna jest również dla Gości nienocujących w hotelu